Стратегии за залог на тенис – как и къде да залагаме на тенис?

Залозите на тенис са мания, която драстично увеличи своите мащаби през последните няколко години, тъй като тенис турнири се провеждат през цялата година. Както при залозите на всеки друг спорт е важно да определите какъв тип играч сте, преди да започнете да се занимавате с този изключително вълнуващ и потенциално печеливш спорт.

Най-добрите сайтове за залози на тенис в България (2021)

Букмейкър
Характеристики
Бонус
Рейтинг
Вземи бонус
1 22bet бонус
 • Live чат
 • Бързи разплащания
 • Затвори залог
250 лв.
2 bwin бонус
 • Мачове на живо
 • Затвори залог
 • Мобилно приложение
222 лв.
3 palmsbet бонус
 • Затвори залог
 • Топ коефициенти
 • Мобилна версия
100 лв.
4 melbet бонус
 • Затвори залог
 • Бързи разплащания
 • Мобилна версия
180 лв.
5 betwinner бонус
 • Високи коефициенти
 • Бързи депозити
 • Залози на живо
200 лв.
*Запознай се с условията на букмейкъра.

Ако сте човек, който е свикнал да залага за победител в турнири като Уимбълдън, всичко е доста ясно. Ако обаче предпочитате адреналина, който ви дават залозите на живо, е добра идея да се уверите, че знаете правилата на тениса, както и множество други фактори, които ще гарантират парични потоци към вашата сметка.

Най-добрата стратегия за залагане на тенис обикновено се основава на нищо повече от здрав разум. Не е нужно много въображение, за да разберем, че залагането на живо в тенис мачовете идва от самите състезатели, които генерират огромен брой възможности. Изминаха дните, в които основните тенденции в залозите на тенис се въртяха около избор на играч, който да спечели мач или дори турнир, защото залозите на живо дават много нови възможности за залог във всеки гейм, всеки сет и всеки мач.

10 златни правила за залагане на тенис

Тенисът предлага повече променливи и повече пазари от почти всеки друг спорт, но ако човек желае да увеличи максимално печалбите си и да сведе до минимум своите загуби, трябва да приложи стратегия, базирана на комбинация от научна теория плюс добра дисциплина.

Правило 1. Правете залог само когато виждате стойност

Вероятно не е необходимо да се казва, но това е от изключително важно правилно. Залагайте само когато има стойност. Всяка стратегия за залагане на тенис трябва да ви осигури способността да идентифицирате залозите в които има стойност. Всяка система за залагания на тенис трябва да разбие всяка среща и да ви остави няколко избрани състезания, при които е налична стойност за залог.

Правило 2. Специализирайте

С огромният брой тенис мачове, които се играят през цялата година от мъжките и женските кръгове, най-добре е да се съсредоточите върху това, което знаете най-добре и да се фокусирате само върху него. Просто е невъзможно да анализирате адекватно всеки предстоящ мач на тенис (освен ако не сте в състояние да разработите някакъв сложен модел на залагане). Много успешни играчи залагащи на тенис се концентрират само и единствено върху една област, независимо дали става въпрос за мъжки или женски тенис, в Челинджър сериите или само турнири от Големия шлем.

По същия начин се съсредоточете и върху типовете залози на тенис и пазарите, с които сте по-запознати и ви е най-удобно. Някои залагащи се концентрират само върху хендикапи, докато други разработват стратегии за идентифициране на стойностни залози, както в сет, така и в целият мач. На който и тенис турнир да искате да залагате, трябва да сте селективни и да се съсредоточите върху областта, която познавате най-добре.

Правило 3. Направете си акаунт в няколко букмейкъра

Ограничавайки се само до един или два букмейкъра само ще намалите шансовете ви в дългосрочен план. Не, със сигурност не ви препоръчваме да имате сметка в дузина различни букмейкъри. Това може да се счита за прекомерно. Но ако правите вашите тенис залози само в един или два букмейкъра това ще намали общата ви печалба в дългосрочен план.

Защо?

Ами мислете за това по следния начин. Ако имате акаунти само при два букмейкъра, първо се ограничавате до по-тесен избор от видове залози и пазари за тенис, но по-важното е, че се ограничавате в по-тесен диапазон от коефициенти.

Да речем, че искате да заложите на Григор Димитров да спечели предстоящ мач от Големия шлем. Имате акаунти в два букмейкъра:

Коефициенти:

• Букмейкър А дава на Гришо коефициент 1.80

• Букмейкър Б дава на Гришо коефициент 1.82

В кой букмейкър ще заложите? Букмейкър Б е очевидният отговор. Но нека си представим, че имаме акаунти в няколко букмейкъра.

Коефициенти:

• Букмейкър А дава на Гришо коефициент 1.80

• Букмейкър Б дава на Гришо коефициент 1.82

• Букмейкър C дава на Гришо коефициент 1.77

• Букмейкър D дава на Гришо коефициент 1.86

Очевидно ще искаме да заложим с букмейкър D.

Макар това да е опростен пример, трябва да сте наясно как управлението на по-широк кръг от букмейкърски акаунти ви позволява не само по-голяма гъвкавост на наличните за вас пазари, но по-важното доста по-голям диапазон от коефициенти. Разликата в коефициентите може да изглежда малка, но в дългосрочен план всичко се натрупва.

Правило 4. Водете статистика

Залагането на тенис включва два важни фактора: идентифициране на стойностните залози и добро управление на банката. Отличен начин да поддържате дисциплината си и в двете отношения е да записвате и водите статистика на всеки от вашите залози на тенис. Тази статистика трябва да включва датата, турнира, вида на залог, букмейкъра, сумата на залога, вашите коефициенти, печалбата / загубата и коментарите.

Ако не водите такава статистика, тогава поставяте шансовете си да бъдете дългосрочно печеливш играч на сериозен риск. Съхранявайки подробна информация за залозите си на тенис, ще можете да правите ревюта на цялостното си представяне. От кои видове залози най-последователно печелите? На кои турнири губите пари? Не само това, но когато пристигне губеща серия (а те се случват дори на най-добрите комарджии), ще можете да погледнете назад и да наблюдавате как сте се измъкнали от губещите серии в миналото.

Ние от ЗалозиОнлайн изготвихме за вас електронна таблица за залози на тенис. Не се колебайте да я изтеглите и използвате, а малко повече информация за самата таблица можете да получите по-долу в тази статия.

Правило 5. Следете класиранията

Статистически фаворитите преди турнирите са склонни да влязат добре в турнирите от Големия шлем както при мъжете, така и при жените. Ако искате да подкрепите фаворитите, направете го рано, когато коефициентите са все още високи.

Въпреки че фаворитите се представят добре в големите турнири, още от времето на Connors, Borg и McEnroe, King, Evert и Naratitilova, може да бъде много изгодно да се разучи кой от въпросните фаворити е вероятно да се представи зле и да търсим изненадата с висок коефициент.

Класирането се базира на постиженията на играча през предходните дванадесет месеца. Като такъв играч може да се класира сравнително високо в дадено събитие и все пак да не е във форма и да е податлив на тилт.

Правило 6. Разучете сервисите (началните удари) и връщанията

Една от най-популярните форми на залог в тенис е залог на живо, при който залагащият може да прави залозите си по време на мача, често докато наблюдава действието в пряко предаване на живо. За да извлечете максимума от тази форма на залагане трябва да научите тънкостите на сервиса и връщането в тениса.

Сервисът в тениса е подобен на дузпа или свободен удар във футбола или ритник от място в ръгбито. Ако сервиращият играч е от калибъра на Роско Танър, Горан Иванишевич, Пийт Сампрас, Анди Родик или някой от големите играчи днес, има 80% вероятност да вземе точка още при сервирането.

Историята на тениса изобилства с почти толкова легендарни връщачи на топката, колкото и сервиращи. Иконата от 70-те и 80-те години Джими Конърс дълго време се смяташе за най-големият връщач, който играта е виждала до появата на Андре Агаси в края на 80-те години. Агаси постигна световен рекорд, когато върна топка летяща със скорост от 154 мили в час сервирана от Анди Родик. Понастоящем повечето тенис експерти смятат Новак Джокович за още по-голям връщач от Агаси.

Дори и най-големите сервиращи в тениса ще изпуснат сервис поне веднъж в сет. В момента най-последователните сервиращи са американецът Джон Иснър (височина 208 см.) и хърватина Иво Карлович (височина 211 см.). И двамата започват с огромно физическо предимство пред повечето си съперници; предвид, че осъществяват контакт с топката на нещо като 2.50-2.70 метра от земята и тя ще бъде изстреляна надолу по остра траектория, оставяйки сервиращия да се съсредоточи върху бързината и точността. Резултатът ще бъде високо подскачаща топка, подадена със скорост над 140 мили / ч – към форхенда, бекхенда или тялото на противника.

Правило 7. Бъдете наясно със стиловете игра

Благодарение на модерните технологии и YouTube, човек може да намери кадри за секунди на почти всеки играч. Обърнете внимание на сервирането както и на връщанията на играча, който ви интересува, така можете бързо да прецените неговият стил: силен сервиращ, бейслайнър, силен връщач, голям форхенд или бекхенд и т.н.

Това е полезен инструмент, особено ако не сте запознати с определен играч или искате да видите неговия стил на игра върху определена настилка.

Правило 8. Срещи един срещу друг

Отделете една минута, за да влезете в уебсайта на ATP или WTA и проверете срещите един срещу друг на играча на когото искате да заложите и неговия противник. Ако те са се изправяли един срещу друг по-рано, ще видите колко пъти се е случвало това, резултатите от мачовете, и кога и къде са се състояли. Това е много полезен инструмент в залозите на тенис, но никога не трябва да разчитаме само на изминалите срещи и винаги трябва съперничеството да се проследява отблизо.

Например, Играч А е майстор на червения корт (клей), който има 2 победи и 5 загуби срещу Играч Б, сервиращ специалист на твурда настилка и така въз основа на техните срещи един срещу друг бихте заложили на Играч Б да спечели срещата. Ако обаче се разровите малко по-дълбоко, щяхте да видите, че двете победи на Играч A идват от срещи играни на червен корт, която е и повърхността, на която те ще играят мача си.

Правило 9. Следете настилките

Когато залагате на играч, винаги вземайте предвид настилката, на която се играе мачът, и какви са резултатите му на различните настилки. Топ играчи като Джокович, Федерер и Надал могат да спечелят мач на всякакъв вид настилка. Анди Мъри винаги е разполагал с качествата, за да играе добре на клей, но едва наскоро става редовен победител на червената кал. Дейвид Ферер изглежда е архетипният играч на клей – какъвто в действителност е, но неговата упоритост и последователност му позволяват да играе добре на всички настилки и всъщност е спечелил повече мачове на твърд терен, отколкото на клей.

При жените играчи като Серина Уилямс, Виктория Азаренка, Мария Шарапова, Каролине Возняцки, Ана Иванович и Гарбине Мугуруса могат да играят и да победят на всякакъв тип повърхност.

Като оставим настрана изброените по-горе играчи, повечето мъже и жени от турнирният тенис предпочитат една настилка пред друга и имат много по-голям успех на любимата си повърхност. Един бърз преглед на скорошната активност на играча ще ви покаже текущата му форма на определен терен. Един поглед върху спечелените титли и финалите до които са стигнали, също ще разкрият много за един играч.

Перфектен пример е бившият свят №9 Никола Алмагро от Испания. Алмагро е един от най-талантливите турнирни играчи, благословен със свиреп сервис, бомбастичен форхенд, огромна скорост около корта и бекхенд, който може да съперничи с този на Стан Вавринка.

И все пак Алмагро постига успехи само на клей. Той спечели 12 титли на ATP и стигна до 10 финала, но всички играни на клей. Следователно в мач срещу опонент близък до него в класирането, но на твърд терен, стойностният залог ще бъде да заложите срещу него.

На закрито и на открито

Събитията на твърд терен се играят както на закрито – главно в Европа, така и на открито, най-вече в Северна Америка. Събитията на клей и на трева винаги се играят на открито. На някои играчи им е по-трудно да печелят мачове на открито, където играта им е изложена на влиянието на природата, т.е. ветровитост, слънчеви лъчи, топлина и др. Например Горан Иванишевич спечели 22 ATP титли, но само седем на открито. Други, като Рафаел Надал, предпочитат да играят на открито и имат сравнително лоша история на закрито (само една от 67-те титли на Рафа е от турнир на закрито.)

Правило 10. Следвайте съветите за залози на тенис

Добър начин за увеличаване на възвръщаемостта на вашите тенис залози е да откриете тенис типстър, който е специалист в дадена област или пазари за залози в които вие не сте.

Докато следването на съветите за тенис залози може да бъде чудесен начин за изграждане на вашата банка, важно е да проучите всеки типстър, който мислите да следвате. И когато казваме да проучите, имаме предвид, че трябва да проведете задълбочен рисърч. В интернет има стотици тенис типстъри, като много от тях имат големи претенции относно своята рентабилност. Повечето типстъри в интернет не са печеливши и в повечето случаи целта им е да ви вземат такси за абонамент.

Но има и известен брой успешни тенис типстъри, които предоставят печеливши прогнози за залагане на тенис през цялата година. Всъщност някои от нашите типстъри се фокусират основно върху залози на тенис, както на ATP, така и на WTA турнирите.

Залог на тенис – победител в мач

Това е най-популярната форма на тенис залози, при която залагате кой ще спечели конкретен мач в рамките на турнир. За разлика от футбола, равенството не е опция. Играч или ще спечели, или няма да спечели мача си.

Преди да направите своя залог, трябва да имате предвид няколко неща. Първото от тях е скорошната форма на играчите. Доминират ли на корта или приключват мачовете си със затруднения.

По същия начин е важно да вземете предвид изминалите мачове между двамата играчи. Някои състезатели може да се считат за не толкова талантливи, но понякога имат стил на игра, който смущава фаворитите. Притежаването на този вид знания може да ви помогне да намерите огромна стойност, особено при хендикап залозите за сет и гейм.

Също така е важно да се вземе предвид теренът, на който се играе мачът. Тревата е най-бързата повърхност, което кара топката да отскача по-малко и прави сервисите в играта още по-важна част от мача. Тревната настила е благоприятна за някои играчи, докато други играчи имат стилове, подходящи за клей или твърд корт. Клеят е най-бавната от повърхностите на ATP, а твърдият корт се счита за златна среда. Вземете под внимание всички тези фактори, когато правите залози.

Тъй като равенството не е възможно в тениса, коефициентите за фаворитите често са много ниски. Поради това много фенове на тенис залозите решават да заложат своите пари на акумулиращ залог (права колонка) с няколко срещи за по-добри коефициенти, въпреки че това може да бъде малко трики по няколко причини. Тази стратегия може да бъде успешна само ако познавате играта. Уверете се, че добре сте преценили стойността на всеки залог и проверявайте последните резултати за всеки играч.

Залог на тенис – победител в турнир

Най-просто казано това е залог за победител в турнир. Обикновено букмейкърите предлагат Each Way залог, това всъщност е залог разделен на две части. Едната половина от сумата се залага на победител, а другата половина на класиране (играча завършва първи или втори).

Имайте предвид, че при тенис турнирите се тегли жребий, за да се определи кой срещу кого ще се изправи през целия турнир. Жребият сам по себе си може да ви помогне да определите в кои играчи може да има някаква стойност и шанс за вземане на целия турнир. Топ играч може да се окаже с много труден жребий, докато по-слаб може да има достатъчно късмет и да му се паднат по-слаби противници, което му дава шанс да влезе по-надълбоко в турнира.

Следва продължение …